Ogórki musztardowe

0
(0)

Jeśli szukasz pomysłu i inspiracji na przetwory z ogórków, to ogórki w musztardzie będą bardzo ciekawą propozycją.

Składniki

Zalewa (na 1 kg ogórków)

  • 4-5 łyżek musztardy (ja daję sarepską, ale jak kto woli)
  • 0,5 l wody
  • szklanka octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

Przygotowanie

Ogórki umyć, pokroić na ćwiartki. Ułożyć w słoikach.
Do garnka dodajemy wszystkie składniki razy tyle ile mamy kilogramów ogórków. Wszystko razem gotujemy. Po ugotowaniu zalewamy ogórki gorącą zalewą i odwracamy do góry nogami.
Słoiki z ogórkami pasteryzujemy 15 min.
I gotowe! Pyszne, chrupiące, doskonale do obiadu, grilla.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!