Kruche ciasto z budyniem i gruszkami to przepyszna propozycja na deser. Ten smakołyk zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Składniki:
- 3 szkl. mąki krupczatki
- 4 żółtka
- 4 białka + 5 łyżek cukru
- 3/4 szkl. cukru
- 1 kostka masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie malinowe po 40 g + cukier do smaku
- 5- 6 gruszek + 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 litr mleka
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce, dodać starte na tarce o grubych oczkach masło, żółtka oraz śmietanę.
- Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm x 34 cm, podpiec 10 min w 180 st C.
- W tym czasie ugotować budyń i jeszcze ciepły wyłożyć na upieczony spód. Na budyń ułożyć obrane, pokrojone i lekko podduszone gruszki z kardamonem.
- Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i wyłożyć na owoce. Z drugiej części ciasta zrobić drobniutką kruszonkę i wysypać na białka.
- Piec w 180 st C około 30 min z termoobiegiem.