Banalne w przygotowaniu i przepyszne ciasto czekoladowe, które zaspokoi chętkę na słodkie.
Składniki
- 240 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 240 g cukru pudru
- 120 g mąki
- 140 ml wody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie
W garnku zagotować wodę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy woda się zagotuje, ściągnąć garnek z ognia. Dodać czekoladę i masło. Poczekać, aż składniki się rozpuszczą, wymieszać.
Jajka roztrzepać w misce jak na jajecznicę, dodać mąkę i wymieszać mikserem.
Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewać do jajek czekoladę.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę czekoladową.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.