Pyszne, delikatne i pełne soczystych śliwek ciasto ze śliwkami na kruchym cieście.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 20 dkg masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 1/3 szkl. cukru
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 kg śliwek
- cukier waniliowy
- cynamon
- odrobina bułki tartej
Przygotowanie
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie oczyszczamy śliwki z pestek, kroimy na 6-8 części. Dno blaszki smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką, wyklejamy dno ciastem. Na to idą pokrojone śliwki, posypane łyżką cukru, cukrem waniliowym, cynamonem i odrobiną bułki tartej. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na śliwkach. Ciasto jest dość klejące, dlatego łatwiej będzie odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej delikatnie mąką i układać obok siebie na śliwkach. Piec w 180 stopniach C przez 40 min. Blacha 25×25.