Kremowy sernik z borówkami to przepyszne ciasto, które sprawdzi się idealnie na każdą okazję.
Składniki
Spód:
- 150 g herbatników czekoladowych
- 60 g masła
Masa sernikowa:
- 1 kg sera sernikowego
- 250g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 jaj
- 4 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
- borówki
Przygotowanie
Masło roztapiamy, herbatniki mielimy w blenderze, łączymy razem składniki i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.
Ser, serek mascarpone miksujemy z cukrami, następnie dodajemy mąkę, pojedynczo jaja, a na końcu śmietankę. Miksujemy do połączenia i wylewamy masę do tortownicy. Na wierzch kładziemy borówki.
Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy 1,5 godziny. Na spód piekarnika z początkiem pieczenia wstawiam naczynie żaroodporne z wodą. Wówczas sernik wychodzi bardzo kremowy i delikatny.