Pyszny i prosty do zrobienia jabłecznik na kruchym cieście. Każdemu się udaje i wszystkim smakuje!
Składniki
Ciasto
- 4 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- 200 g masła lub margaryny
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- ok. 1,5 kg jabłek
- cynamon
- cukier
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki żeby się schłodziło.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na suchej patelni na małym ogniu przez około 10 minut. Posypujemy cynamonem i cukrem.
Na spód blaszki wykładamy połowę ciasta, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 10 minut. Wyjmujemy wykładamy jabłka i na wierzch układamy (rwiemy) resztę ciasta. Pieczemy 45 minut.