Jabłecznik na kruchym cieście

4.7
(25)

Jabłecznik na kruchym cieście

Pyszny i prosty do zrobienia jabłecznik na kruchym cieście. Każdemu się udaje i wszystkim smakuje!

Składniki

Ciasto

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • ok. 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier

Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki żeby się schłodziło.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na suchej patelni na małym ogniu przez około 10 minut. Posypujemy cynamonem i cukrem.

Na spód blaszki wykładamy połowę ciasta, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 10 minut. Wyjmujemy wykładamy jabłka i na wierzch układamy (rwiemy) resztę ciasta. Pieczemy 45 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 25

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!