Pyszne bułeczki drożdżowe z truskawkami. Idealna słodka przekąska na każdą porę dnia.
Składniki
- 500 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- truskawki
Przygotowanie
Drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, 100 ml mleka połączyć, zostawić na 15 minut. Do miski wsypać mąkę dodać żółtka, cukier, masło, drożdże i na końcu mleko. Wyrobić ciasto. Pozostawić na 1 godzinę. Podzielić na 12-14 części, nałożyć porcję pokrojonych truskawek i uformować bułki. Posmarować mlekiem. Piec 20 minut w 180 °C. Ja posypałam jeszcze kruszonką (50 gram mąki, 35 gram masła, 2 łyżki cukru). Wszystko razem połączyć, schłodzić w zamrażalniku, zetrzeć na tarce.