Murzynek z jabłkami

4.5
(50)

Przepis na ciasto murzynek. Dodatek jabłek sprawia, że ciasto pozostaje mięciutkie i wilgotne, nawet na drugi dzień i jest przepyszne.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1.5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1.5 szkl. oleju
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 3-4 jabłka

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem, następnie powoli dodawać na przemian wszystkie połączone ze sobą produkty sypkie z olejem. Wymieszać ciasto (będzie bardzo gęste więc proponuję zmienić trzepaczki na hak będzie łatwiej). Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na ok. 50 min.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 50

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!