
Przepis na ciasto murzynek. Dodatek jabłek sprawia, że ciasto pozostaje mięciutkie i wilgotne, nawet na drugi dzień i jest przepyszne.
Składniki
- 5 jajek
 - 1.5 szkl cukru
 - 2 łyżeczki sody
 - 1.5 szkl. oleju
 - 2 szkl. mąki
 - 2 łyżki cynamonu
 - 2 łyżki kakao
 - 3-4 jabłka
 
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem, następnie powoli dodawać na przemian wszystkie połączone ze sobą produkty sypkie z olejem. Wymieszać ciasto (będzie bardzo gęste więc proponuję zmienić trzepaczki na hak będzie łatwiej). Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na ok. 50 min.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polać polewą czekoladową.