Idealna babka piaskowa

4.2
(42)

Idealna babka piaskowa

Klasyczna babka piaskowa – prosta, nieskomplikowana, lekka i puszysta. Zawsze wychodzi idealna.

Składniki

  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 krople olejku cytrynowego
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Masło utrzeć z 0,5 szkl. cukru, osobno utrzeć 4 żółtka z 0,5szkl cukru. Do masła dodawać ciągle miksując utarte żółtka, 3 krople olejku cytrynowego oraz 2 szkl przesianej mąki i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy, piec 45 min. w 180 stopniach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 42

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!