Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 opak. cukru waniliowego
Przygotowanie
- Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
- Wmieszać pozostałe składniki (oprócz kakao).
- Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać.
- Natłuść tortownicę lub formę na babkę. Posypać bułką tartą lub kaszą manną.
- Na środek formy nakładać na przemian po 2 łyżki masy ciemniej i masy białej.
- Piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
- Po koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Gotowe ciasto odstawić do przestudzenia.