Super wilgotna, puszysta i delikatna babka gotowana, która zachwyci Cię niezwykłym smakiem oraz wspaniałym wyglądem.
Składniki
- 250 g masła
- 1 szkl. cukru
- 5-6 jajek
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek (ja uwielbiam arakowy, najlepiej pasuje do tej babki)
Przygotowanie
Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Do masy dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Wlewamy aromat. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i zamykamy formę. Wstawiamy do garnka z gotującą wodą. Gotujemy pod przykryciem 1 godzinę. Ja do garnka wstawiam jeszcze słoik z wodą żeby forma się nie skrzywiła i babka nie wyszła koślawa. Po wystudzeniu oblewamy całą polewą czekoladową.