Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki
- 2 kg jabłek kwaskowych
- 1 kisiel najlepiej czerwony
- 5 jajek
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- do piany 1 szkl. cukru
- do jabłek 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Margarynę tniemy nożem na małe kawałki. Rozgniatamy razem z maką na kruszonkę, dodajemy po jednym żółtku, zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół.
Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy.
Pianę z 5 białek ubijamy na sztywną pianę, następnie po trochu dodajemy cukier cały czas ubijamy, na końcu wsypujemy kisiel.
Jedną część ciasta rozkładamy na blasze, na to rozprowadzany kolejno jabłka, pianę i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około godziny. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem ustawiamy mniejszą temperaturę około 150 stopni, góra – dół.