Sprawdzony przepis na pyszne ciasto pijak. Ciasto robi wrażenie nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także wyglądem.
Składniki (forma 25 cm x 36 cm)
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 750 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g masła
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 150 g herbatników
- 150 ml wódki
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Kiedy piana będzie lśniąca, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym do 170⁰ piekarniku przez 25 -30 min.
Z mleka jajek, czekolady, cukru i mąki ugotować budyń. Odlać 250 ml i zmiksować z jajkami, mąką i cukrem. Resztę mleka zagotować z czekoladą (mieszając by czekolada się rozpuściła). Na gotujące mleko wlać zmiksowane pozostałe składniki. Zagotować. Masło utrzeć, następnie małymi porcjami dodawać wystudzony budyń dalej ucierać.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Polać wódką (łyżką na każdy herbatnik).
Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając lekko (ma być na tyle ciepłe by czekolada się rozpuściła, trzeba uważać aby się nie zagotowała). Polać ciasto.
Wstawić do lodówki na noc.