Szybkie i proste ciasto bananowe, które zawsze wychodzi! Idealna przekąska do kawy lub herbaty.
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych (szklanka 250 ml)
- 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka rozmiar L
Przygotowanie
Płatki owsiane mielimy na mąkę. Wsypujemy do miksera (lub naczynia w którym będzie miksowane ciasto blenderem) dodajemy banany, miód, sodę, cynamon i jajka. Wszystko razem miksujemy na gładka masę. Wlewamy masę do keksówki wyłożonej papierem. Ja do mojego ciasta dodałam orzechy nerkowca i włoskie (nie za dużo) i żurawinę + świeże truskawki. Przekładałam na przemian – raz trochę ciasta, raz truskawki i orzechy, później powtarzałam tak samo. Na sama górę do dekoracji dodałam truskawki i banana. Pieczemy w 170 stopniach 35 minut w piekarniku z termoobiegiem. Po tym czasie naciśnijcie delikatnie palcem z góry ciasto aby zobaczyć czy dobrze się upiekło, jeśli czuć „gąbkę” ciasto jest gotowe, a jeżeli wodniste to zostawcie jeszcze trochę w piekarniku ☺️
Smacznego!