Ciasto Raffaello

4.7
(16)

Ciasto Raffaello

Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia z krakersów i masy budyniowej z wiórkami kokosowymi.

Składniki

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 40 g
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 250 g masła
  • paczka krakersów

Przygotowanie

Z litra mleka odlałam szklankę i w niej rozpuściłam 2 budynie waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Resztę mleka zagotowałam z 3/4 szklanki cukru. Dodałam budynie. Gotowałam do zgęstnienia i dodałam ok. 3 łyżek wiórków kokosowych. Zostawiłam do ostudzenia do temperatury pokojowej.

Chłodną masę zmiksowałam z masłem 250g.

Tortownice 24 cm wyłożyłam papierem i ułożyłam warstwę krakersów, warstwa masy. W sumie 4 warstwy krakersów. Masa ma być jako ostatnia warstwa.

Posypałam wiórkami i do lodówki bez przykrycia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 16

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!