Przepis na ekspresowe w przygotowaniu domowe ciasteczka pieguski. O niebo lepsze o tych ze sklepu.
Składniki (na ok. 15 sztuk)
- pół szklanki roztopionego masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 jajko
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- 3/4 szklanki dropsów czekoladowych
Przygotowanie
Masło wymieszać z cukrem, jajkiem i aromatem waniliowym. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Krótko wyrobić na ciasto. Ma być takie jak modelina, troszeczkę lepkie. Następnie dodać dropsy czekoladowe i całość wstawić do lodówki na ok 20 min.
Z ciasta uformować kulki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 170 C termoobieg ok. 10-12 min. Trzeba obserwować.