Przepyszne i proste w przygotowaniu chlebki z patelni. Są miękkie i bardzo delikatne w smaku. Idealnie nadają się jako dodatek do sałatek past, czy zup.
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
Wykonanie
Do naczynia z mlekiem wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy. Następnie dodajemy suche drożdże i zostawiamy na około 5-10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę cukru, olej oraz sól.
Wlewamy mleko z drożdżami oraz dodajemy jogurt, wszystko razem mieszamy.
Wyrabiamy przez około 10 minut, aż uzyskamy błyszczące sprężyste ciasto, w razie potrzeby dodajemy troszkę wody lub mąki gdy jest zbyt klejące.
Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy szmatką i pozostawiamy na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia.
Następnie podsypuje mąką blat, wyrabiam troche ciasto, kroje je na kawalki według uznania i rozwałkowuje na cienko. Mąki do podsypania nie żałuję bo ciasto się wciąż klei.
Rozgrzewam patelnię bez masła i bez oleju, ma być bardzo gorąca aż ma dym nad nią lekko lecieć i wtedy placek na patelnie (będą mu rosły wzgórki i pagórki, ubić je delikatnie łopatką na płasko, ale to dobry znak że rośnie na patelni). Potem na drugą stronę to samo i gotowe. Tak zrobić wszystkie placki.