Proste i szybkie do przygotowania ciasto z połówkami jabłek. Nie trzeba gotować musu jabłkowego, ani ścierać jabłek, czy drobno ich kroić.
Składniki
Ciasto:
- 3,5 szkl. mąki
- 200 g margaryny lub masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g gęstej śmietany
- 2 żółtka + 1 całe jajko
Dodatkowo:
- 6-7 jabłek
- 1/2 szkl. cukru
Przygotowanie
Składniki na ciasto połączyć, wyrobić i podzielić na dwie części.
Blachę wysmarować tłuszczem, opruszyć mąką i wyłożyć jedną część ciasta.
Jabłka obrać, przekroić na połówki i delikatnie wydrążyć środek. Ciasto nakłóć widelcem i ułożyć połówki jabłek. Oprószyć je cukrem.
Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka.
Piec przez 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Grzanie góra-dół.
Wystudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.