Pyszny chleb pszenny na drożdżach suchych. Super szybki przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych
- 2 łyżeczki miodu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 300 ml ciepłej wody
*forma aluminiowa do wypieku keksówek
Przygotowanie
Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dodaje mód i łyżkę mąki. Dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut.
Pozostałe sypkie składniki mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami i miodem ( wyrośnięte).
Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania gładkiej masy. Zagniatam całość, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na ok 1 godzinę, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
Po upływie godziny, ciasto powinno podwoić lub nawet po troić swoja objętość. Wykładam ciasto w formę i skrapiam wodą. Posypuje ziarnami i wypiekam w piekarniku nagrzanym do 200 st. C bez termoobiegu z małą ilością wody w miseczce na dnie piekarnika. Piekę przez 1 godzinę.