Karpatka, czyli wyjątkowo efektowne ciasto, które smakuje równie dobrze, jak wygląda!
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto:
- 1 szkl wody
- 1/2 kostki margaryny
- 5 jaj
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę ciągle mieszając by nie powstały kluchy, zagotować zdjąć z ognia przestudzić. Do letniej masy wbijać po jednym jajku dobrze wymieszać na jednolitą masę na końcu dodać proszek do pieczenia wymieszać podzielić na dwie równe blachy. Piec około 40 minut w 190 stopniach.
Krem:
- 3 szkl mleka
- 8 łyżek cukru
- 1 kost. margaryny
- 8 łyżek mąki krupczatki
- 1 cukier waniliowy
2,5 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuścić krupczatkę, wlać do zagotowanego mleka i ugotować budyń. Po ugotowaniu przestudzić, dodać margarynę i ucierać tak długo aż powstanie pyszny krem.
Gotowy krem rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na kilka godzin. Gotowe posypać cukrem pudrem.