Sprawdzony przepis na pyszne i puszyste jagodzianki z ciasta drożdżowego. Idealna przekąska na letnie drugie śniadanie, podwieczorek lub piknik na łonie natury.
Składniki
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 0,5 szkl cukru pudru
- 1 czubata łyżka masła
- 50 g drożdży
- 1 szkl. mleka
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki. Rozprowadzić szklankę ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić, jajka ubić z cukrem. Do miski z wyrośniętym odczynem wsypać mąkę i wymieszać. Dodać jajka z cukrem i cukier waniliowy i roztopione masło. Wyrabiać. Zostawić do wyrośnięcia.
Odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać i nakładać nadzienie. Formować bułeczki.
Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.