Najlepszy przepis na drożdżówki z twarogiem. Słodkie, puszyste i delikatne!
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto:
- szklanka ciepłego mleka
- 5 dag drożdży
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- pół rozpuszczonej margaryny
- pół kg mąki tortowej
- 1 jajko
Mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i solą wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i chwilę wyrabiamy ciasto, a na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i dalej wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki i odstawiamy do wyrosniecia.
Twaróg:
- 0.5 kg twarogu
- cukier wanilinowy
- 1 jajko
- zwykły cukier do smaku, według uznania
- 1 suchy budyń śmietankowy
Wszystko razem mieszamy do połączenia.
Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na pół. Blat stołu smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozgniatamy na długość około 50cm i szerokoś 20cm. Na środek wykładamy połowę twarogu i rozkładany na ciasto. Zwijamy rolade i kroimy na około 16 kawałków.
Układamy widocznym slimakiem do góry. Po wierzchu smarujemy jajkiem i sypiemy kruszonką zrobiona wedle uznania.
Odstawiamy na około 10 min do wyrośnięcia i pieczemy w temperaturze 170 stopni, aż się zarumienią.