Ekspresowe ciasto jogurtowe z truskawkami, borówkami i malinami. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Palce lizać!
Składniki
- 300 g owoców dowolnych (u mnie truskawki, maliny i borówki po 100g)
- 3 jajka M
- 2,5 szklanki mąki
- pół szklanki oleju
- szklanka cukru lub 3/4 jeśli lubimy mniej słodkie ciasta
- 300g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu do ciast, u mnie cytrynowy
Przygotowanie
Ucieramy jajka z cukrem, ja nie miksowałam, tylko utarłam trzepaczką. Dodajemy składniki mokre, czyli olej i jogurt, dokładnie mieszamy z masą jajeczną. Dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do tortownicy.
Przygotowujemy owoce, czyli myjemy je i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Układamy owoce na cieście, lekko je wciskając, leciutko posypujemy wierzch ciasta bułką tartą, około 2 łyżkami.
Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.