Super delikatna, wilgotna i puszysta babka gotowana. Przepis jest sprawdzony i wart polecenia.
Składniki
- 250 g margaryny lub masła
- 1 szkl. cukru
- 6 jajek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 łyżka octu
Przygotowanie
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzone masło. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem i łyżkę octu Miksujemy. Delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
Wylewamy ciasto do wysmarowanej formy, zamykamy i wstawiamy do gotującej się wody, tak aby woda do 3/4 zakrywała formę. Obciążamy formę. Gotujemy (na wolnym ogniu) pod przykryciem 1 godz. 20 min.
Po tym czasie wyłączamy palnik, odkrywamy garnek i zostawiamy formę w wodzie na 10 minut. Wyciągamy z garnka, wyjmujemy babkę przykładając płaski talerz i odwracając formę do góry dnem. Gotową babkę polewamy czekoladową polewą.