Najlepszy przepis na chrusty, które są kruche i delikatne w smaku.
Składniki
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 150 g masła
- 3 płaskie łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 2 szkl. mleka ciepłego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Drożdże, cukier, mleko oraz 0,5 kg mąki wymieszać i odstawić do wrośnięcia.
Następnie wyspać resztę mąki, jajka, żółtko, sól, spirytus i zagnieść ciasto. Na końcu wlać roztopione masło, zagnieść ponownie na jednolite ciasto i odstawić do wrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na stolicę wywałkować na grubość 5 mm.
Radełkiem dzielimy na paski szerokość 2,5 cm długość 10 cm. W środku każdego wykonujemy nacięcia przez które przeplatamy jeden koniec paska.
Uformowane chrusty smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
Gotowe posypać cukrem pudrem.