Nic nie kojarzy się chyba z jesienią bardziej niż kasztany. Oto przepis na kruche i delikatne ciasteczka kasztany, które są przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu.
Składniki
- 420 g mąki pszennej
- 280 g masła
- 2 żółtka
- 150 g cukru-pudru
- 2 suche budynie śmietankowe
Przygotowanie
Wszystko zagniatamy razem. Dzielimy ciasto na dwie części w stosunku 1/5 i 4/5. Do większej części dodajemy 3 łyżki kakao. Zagniatamy.
Do mniejszej części dodajemy cynamon. Także zagniatamy.
Z obu ciast robimy tyle samo kulek przy czym z jasnego takie malutkie. W ciemnej kuleczce robimy mały dołek w który wklejamy jasną kuleczkę. Troszkę trzeba ciasteczko zpłaszczyć i układamy na blaszce z papierem. Odległość między nimi powinna być ok 2 cm.
Odkładamy ciasteczka na godzinę do lodówki. Nie rozpłyną się wtedy w trakcie pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach ok. 12 min.