Ciasto Filadelfia to pyszne połączenie chrupiącego spodu z dodatkiem nutelli, delikatnej masy śmietankowej i galaretki z wiśniami.
Składniki
- 3 galaretki wiśniowe
- 500 ml śmietanki 30%
- 400 g wiśni drylowanych
- 350 g Nutelli
- 285 g sucharów
Przygotowanie
W 350 ml wrzątku rozpuścić jedną galaretkę. Wymieszać pozostawić do wystudzenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 500 ml wrzątku i również wymieszać zostawić do wystudzenia.
Suchary zmielić na piasek i wymieszać z Nutellą. Powinna powstać jednolita masa.
Następnie na blaszkę wyłożoną folią aluminiową przełożyć ciasto i ugnieść je łyżką równo w formie.
Później ubijamy śmietankę 30% na sztywno i po mału dodajemy 350 ml ostudzonej galaretki cały czas ubijając. Ubitą masę wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje.
Później wykładamy wiśnie i zalewamy 500 ml lekko stężałą galaretką. Placek wstawiamy do lodówki. Po godzinie można jeść.