Sałatka w muszlach makaronowych to idealna przekąska na imprezę, lub na kolację.
Składniki
- pół cukinii
- pół główki kapusty pekińskiej
- pół kostki sera żółtego
- szynka (wg uznania)
- pół puszki kukurydzy konserwowej albo jedna mała puszka
- papryka kolorowa (ja kupiłam zestaw trzech kolorów)
- makaron muszelki duże
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny 200g (ok 6 łyżek)
- 4 łyżki majonezu
- 2 duże ząbki czosnku (mniejsze 3) im więcej tym ostrzejszy wyjdzie
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki. Ser, szynkę, cukinię oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jogurt połączyć z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem wymieszać.
Każdą muszelkę wypełnić sałatką i ułożyć na talerzu.