Karpatka to pyszne ciasto, które warto przygotować na święta. Jest prosta i szybka w wykonaniu, więc bez problemu upieczesz ją nawet wtedy, kiedy nie masz za dużo czasu.
Składniki:
Ciasto
- szklanka wody
- szklanka mąki
- 125g masła
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jaj
Krem
- śmietana kremówka 1l
- 500g serka mascarpone
- cukier waniliowy
- cukier puder do smaku
Sposób przygotowania:
Wodę i masło doprowadzamy do wrzenia, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli wsypujemy do gorącej wody z masłem i energicznie mieszamy dopóki ciasto zacznie dobrze odchodzić od brzegów garnka. Studzimy a następnie dodajemy po jednym jajku dokładnie miksując. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część ciasta przekładamy na blaszkę i każdy placek pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym następnie dodajemy mascarpone i cukier puder do smaku można też usztywnić śmietana z żelatyną jeśli stwierdzimy że jest mało stabilna. Upieczony blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem, obsypujemy cukrem pudrem.