Bardzo szybkie i bardzo aromatyczne ciasto z owocami, które rozpływa się w ustach.
Składniki
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki tortowej orkiszowej
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 3/4 szklanki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki ksylitolu do białek
- owoce – jeżyny, borówki, maliny
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z ksylitolem, dodać śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Wylać na blaszkę i piec około 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Ciasto wyjąć z piekarnika nakłuć, poukładać owoce ja dałam jeżyny, borówki i maliny na górę. Ułożyć ubite wcześniej z ksylitolem białka. Włożyć do piekarnika i piec jeszcze około 10 min. Posypałam górę kakao.