Wyśmienita szarlotka z budyniem, która rozpływająca się w ustach.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 niepełna szklanka cukru
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części (jedna większa na spód, druga mniejsza na górę). 2 kg jabłek (wedle uznania, mi wyszło coś koło 2 kilogramów, żeby było ładnie przykryte) – pokroić na plasterki. Większą cześć ciasta wykładamy na blaszkę 36×26, posypujemy 2 łyżkami bułki tartej, układamy jabłka, posypujemy cukrem (można dodać cynamon) i przygotowujemy budynie: 4 budynie śmietankowe (na tortownicę spokojnie 2 budynie), 6 szklanek mleka (na tortownicę 3 szklanki). Gorący budyń wykładamy na jabłka, posypujemy startym kawałkiem ciasta i pieczemy 180 góra dół około godziny, w zależności od piekarnika, musi być złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.