Przepis na łatwą i smaczną szarlotkę. Idealny deserek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki
Ciasto:
- 5 żółtek
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. cukru
- 3 łyżki śmietany kwaśnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- cukier wanilinowy
- cynamon
Przygotowanie
Ze składników na ciasto wyrobić ciasto, następnie wsadzić do lodówki na godzinkę. Po godz. pół ciasta na blache, na nie 1,5 kg jabłek startych na tarce, duże oczka, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem, przykryć drugą połową ciasta. Oczywiście nadmiar soku z jabłek odcisnąć. Piec w temp. 180 stopni, 40 minut . Przestygnięte ciasto po wierzchu posypać cukrem pudrem.