Pyszna i prosta do zrobienia szarlotka z dużą ilością musu jabłkowego.
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki maki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jablek
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier, masło, wszystko posiekać nożem. Następnie dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, schłodzić w lodówce ok. 30 min.
W tym czasie jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka i smażyć na marmoladę z cukrem i cynamonem. Schłodzone ciasto rozwałkować, ponakłuwać widelcem, wyłożyć masę jabłkową i na wierzch resztę ciasta. Piec 45 minut w temp. 180 stopni.