Kolejna szybka i smaczna propozycja na doskonały deser do kawy. Ciasto marchewkowe jest soczyste, puszyste i pełne aromatu.
Składniki
- 2 jajka
- 200g mąki
- 170g cukru pudru albo 100g cukru i 3 łyżki miodu
- 150ml oleju
- 200g marchwi startej na drobnych oczkach
- 60g drobno pokrojonych orzechów, u mnie włoskie migdały i laskowe
- 50g wiórków kokosowych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- po łyżeczce cynamonu i sody
- szczypta soli
Masa:
- 150g serka philadelphia
- 50g masła
- 50g cukru pudru
Przygotowanie
Jajka ubić, dodać cukier i ubijać do połączenia składników. Cały czas miksując dolewać strumieniem olej.
Dodać startą marchewkę, orzechy, wiórki, wymieszać szpatułką.
W osobnej misce przesiać suche składniki, dodać do marchwi i wymieszać do połączenia składników.
Składniki na masę zmiksować i wyłożyć na schłodzone ciasto. Piec w 150 stopniach około 45 minut do suchego patyczka.