Pleśniak to rewelacyjne ciasto, które zawsze wychodzi. Idealne na rodzinne uroczystości.
Składniki
- 1 margaryna
- 3 szkl. mąki
- 5 żółtek
- 5 łyżeczek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- słoik powideł
- 1 łyżka kakao
- 1 szkl. cukru
Przygotowanie
Margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, 5 łyżeczek cukru i żółtka posiekać nożem i zagnieść ciasto (margaryna i żółtka muszą być zimne prosto z lodówki). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Wiekszą część rozłożyć na blaszce, posmarować powidłami ja jeszcze dodaje śliwki pokrojone, na śliwki starkować ciemne ciasto. Białka ubić, dodać cukier i wylać piane na ciemne ciasto. Na sam wierzch starkować resztę jasnego ciasta. Piec 40-60 min. w 180 stopniach.