Ciasto balowe to pyszny i prosty deser bez pieczenia, który bez wątpienia przypadnie do gustu wszystkim łasuchom i miłośnikom słodkości.
Składniki
- 1 krówka w puszce
- 2 paczki herbatników petitków
- 1 duża paczka krakersów solonych
- 2 śmietan-fixy
- 500 ml śmietany 30% (ubić z 2 łyżkami cukru pudru i dodać śmietan-fixy)
- 1 masło
- czekolada mleczna
Budyń:
- 2,5 szkl. mleka
- 1 szkl. mąki zwyklej
- 4 żółtka
- pół szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie
Ugotować budyń. Masło rozpuścić i połączyć z gorącym budyniem. Blachę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć herbatniki, na to gorący budyń, następnie krakersy, gorący karmel z puszki, krakersy, bita śmietana, a na wierzch zetrzeć czekoladę. Wstawić na kilka godzin do lodówki.