Miodownik to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na imprezach i przyjęciach rodzinnych.
Składniki oraz sposób przygotowania
CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- 5 dag margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jaja
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3 łyżki miodu
Masło, miód, cukier rozpuścić i wystudzić, zagnieść z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.
KREM:
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 0,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 margaryna
Kaszę ugotować na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Kiedy masa trochę przestygnie dodać margarynę i utrzeć na jednolitą masę. Pierwszy placek posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem i posmarować go kremem, przykryć trzecim plackiem i polać polewa czekoladową.