Racuchy to świetne rozwiązanie na śniadanie, bądź lunch. Posypane cukrem pudrem smakują znakomicie.
Składniki:
- kostka drożdży
- szklanka mleka ciepłego
- kilogram mąki do ciasta drożdżowego
- 3 jajka
- szczypka soli
- 3 łyżeczki cukru
- 1 cukier waniliowy
- łyżka masła roztopionego
Sposób przygotowania:
Z drożdży, 1/3 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki robię zaczyn, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Jak wyrośnie do środka wbijam jaja, dolewam resztę mleka, sole odrobinę, dodaje cukier zwykły około 1 łyżeczki i cukier waniliowy, mieszam a na koniec dosypuje systematycznie mąkę przesianą przez sito i wyrabiam ciasto. Dodaje w trakcie masło roztopione i dalej wyrabiam i dodaje mąkę aż ciasto będzie odchodzić od miski. Potem odstawiam do wyrośnięcia. Jak wyrośnie formuje sobie placki dodaje pokrojone jabłko, ale może być bez i odstawiam na chwilę jeszcze do wyrośnięcia. Smażę na oleju gorącym po kilka minut z każdej strony aż się zarumienią i na koniec posypuję cukrem pudrem.