Pięknie wyglądający i wspaniale smakujący sernik łaciatek to idealna propozycja dla wielbicieli serowych wypieków.
Składniki
Ciasto:
- 150 g margaryny Kasi
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 80 g cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
Masa serowa:
- 600 g sera 3x zmielonego
- 5 jajek
- 150 g margaryny
- 125 g cukru
- budyń waniliowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto i wymieszać mikserem. Wyłożyć ciasto na stół i zagnieść. Tortownice o średnicy 24 cm wysmarować i obsypać mąką. 1/3 ciasta odłożyć, resztą wylepić dno formy.
Jajka ubić z cukrem na puch. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka ubijać, dodać ser, budyń, margarynę, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto.
Odłożone ciasto rozwałkować i odrywać po kawałku, robić na serze łaty z ciasta. Piec 60 minut w 180 stopniach.