Pleśniak to ciasto uniwersalne, które sprawdzi się zarówno jako codzienna porcja słodkości, jak i podczas wyjątkowych okazji.
Składniki
Ciasto:
- 3,5 szkl. mąki
- 5 żółtek
- 1,5 margaryny
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki kakao
- szczypta soli
Piana:
- 5 białek
- 1,5 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- dżem
Wymiary blaszki 40×26
Przygotowanie
Ciasto: Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Jedną wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Do drugiej dodać kakao, zagnieść i włożyć na 0,5 godz. do zamrażalki. Do trzeciej nie dodajemy nic i też wkładamy do zamrażalki. Na ciasto białe rozsmarować dżem, potem zetrzeć ciasto kakaowe na tarce o dużych oczkach.
Ubić pianę z białek, dodać cukier, na końcu mąkę ziemniaczaną. Wylać na ciasto kakaowe, a następnie zetrzeć ciasto jasne. Piec w piekarniku w temp. 160-170 st. C przez około 45-50 minut.