Jabłecznik bez pieczenia to świetny pomysł na błyskawiczny deser. Uratuje Was podczas niezapowiedzianej wizyty gości.
Składniki
- 2 kg jabłek
- galaretka cytrynowa
- 3 opakowania herbatników
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Przepis na blaszkę 20×25
Przygotowanie
Jabłka zetrzeć na tarce i uprażyć. Do gorących jabłek dodać galaretkę cytrynową (sam proszek) i dosłodzić wedle uznania. Na spód blaszki ułożyć warstwę herbatników na to połowę jabłek, następna warstwa herbatników, wyłożyć resztę jabłek i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na koniec wyłożyć ubitą śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie oprószyć cynamonem. Tak przygotowaną szarlotkę wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.