Ta sałatka z ośmiornicy zachwyci nawet najbardziej wybrednego smakosza owoców morza.
Składniki
- ośmiornica mrożona
- marchewka
- 3-4 ziemniaki
- rukola
- pietruszka
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie 5 kuleczek
- pieprz czarny 15 ziaren
- 3 liście laurowe
- szczypta soli
Sos:
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka musztardy miodowej
- trochę oleju
Przygotowanie
Żeby ugotować ośmiornice trzeba do garnka wrzucić marchewkę, pietruszkę, średnią cebulę pokrojoną na ćwiartki, dwa trzy ząbki czosnku rozgniecionego, ziele angielskie, pieprz czarny, trochę soli, 3 liście laurowe.
Zagotować wodę, jak się będzie już gotowała to wsadzić 3 razy na kilka sekund macki ośmiornicy do wrzątku żeby się poskręcały, później całą gotować około 1h.
Ziemniaki najlepiej sałatkowe ugotować (nie przegotować!), pokroić w dużą kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce i układać warstwami:
ziemniaki – rukola – marchewka – a na to ośmiornica (pokrojona po ostygnięciu) i polać sosem.