Sprawdzony przepis na biszkopt na tort. Jest on uniwersalny i sprawdzony.
Składniki
- 3/4 szklanki cukru (użyłam drobnego)
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- szczypta soli
Przygotowanie
- Mąki przesiewam przez sito.
- Do białek dodaje odrobinę soli i miksuję. Gdy ubiję białka dodaje po łyżce cukru, ciągle ubijam do uzyskania gęstej i błyszczącej masy białkowej.
- Następnie dodaję po jednym żółtku i ubijam na trochę mniejszych obrotach.
- Następnie w 3 turach dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam (używam silikonowej łopatki).
- Użyłam rantu 22cm, na blaszkę wyłożyłam papier do pieczenia, posmarowałam olejem (sam papier).
- Masę wykładam do rantu.
- Wkładam do nagrzanego piekarnika na 175st. (u mnie z termoobiegiem) na ok. 35-40 minut.
- Po ok. 20 minutach zmniejszam temp. do 170st.
- Po tym czasie otwieram piekarnik i zrzucam biszkopt na ziemię (z wysokości kolan).
- Upieczony biszkopt zostawiam w rancie do wystudzenia, następnie delikatnie nożem oddzielam boki, przewracam do góry nogami i odciągam papier.