Puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami. Ciasto jest miękkie i delikatne.
Składniki oraz sposób przygotowania
1 kostkę drożdży pokruszyć do miski i dodawać po kolei równomiernie przesypując:
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka (roztrzepane widelcem na jednolitą masę)
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
- 4 szkl. przesianej mąki
- szczypta soli
Nie mieszać! Wstawić do lodówki na 4 godz. Można zostawić na całą noc a rano upiec ja właśnie tak zrobiłam. Po tym czasie ciasto wymieszać łyżką na jednolitą masę wylać na blaszkę. Dodać owoce i kruszonkę wstawić do piekarnika 180°na ok 30 min. sprawdzić patyczkiem czy upieczone w razie konieczności zostawić chwilę dłużej.