Oryginalna forma podania sushi w kształcie tortu. Idealny na specjalne okazje.
Składniki
- ryż do sushi 100g
- 1/2 ogórka
- 1/2 awokado
- łosoś wędzony 50g
- 2 liście nori
- serek philadelphia
- wasabi do smaku
Zalewa do ryżu:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Po ugotowaniu ryż zalać przygotowaną zalewą i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Awokado i ogórka pokroić w kostkę, a łososia w paski.
Do okrągłej miseczki przełożyć ryż, dodać pokrojonego ogórka, awokado i łososia. Dodać kilka łyżek serka philadelphia, odrobinę wasabi i wszystko wymieszać.
Miseczkę obrócić do góry dnem i wysypać sałatkę na talerz tak, aby przybrała formę tortu (Można użyć okrągłej formy do pieczenia).
Na koniec sałatkę obłożyć liśćmi nori i delikatnie docisnąć.