Kruche i mocno kakaowe ciasto z pyszną serową warstwą w środku.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto i włożyć na ok. godzinkę do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Upiec na złoty kolor (ok. 15 minut).
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 0.4 litra śmietany 30%
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- Cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- skórka z cytryny
Twaróg zmielić, dodać cukier, budyń, skórkę z cytryny, żółtka i śmietanę. Zmiksować tylko do połączenia składników. Osobno ubić białka ze szczyptą soli i dodać do masy serowej. Wymieszać łyżką, wylać na podpieczony spód. Na najniższy poziom piekarnika wstawić blaszkę z gorącą wodą, wyżej ciasto. Piec ok. 70 minut góra-dół w 170′. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia.