Sernik z polewą czekoladową i rodzynkami. Puszysty, delikatny i bardzo subtelny w smaku.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- pół margaryny Kasi
- 1 łyżka śmietany (ja dałam 12%)
- proszek do pieczenia (dałam 1 łyżeczkę)
Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto.
Nadzienie
- ser z wiaderka
- 7 jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 15dkg margaryny Kasi
- zapach migdałowy (jaki kto lubi może być cytrynowy lub inny)
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- rodzynki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ucieram margarynę z cukrem i żółtkami wszystko mikserem dodaje stopniowo ser z wiaderka cały czas miksuje dodaje budyń, proszek do pieczenia, zapach, rodzynki. Osobno ubijam białka dodaje do sera i mieszam łyżką.
Polewa
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- pół margaryny
Jajko, kakao, cukier miksuje. Margarynę rozpuszczamy i taką ciepłą wlewamy dalej miksujemy i wylewamy na ciasto. Ta polewa nie robi się twarda jest cały czas taka rozpływajaca sie w ustach. Pieczemy w 180 stopniach około godziny.