Egzotyczna panna cotta z musem z mango to wyjątkowo prosty i pyszny deser na zimno, który podbije Wasze serca i podniebienia.
Składniki
- 750 ml mleka 2%
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru
Mus z mango:
- 3 duże dojrzałe mango
- 2 galaretki cytrynowe
Przygotowanie
Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie i odstawiamy na pare min. Mleko, śmietankę, ekstrakt waniliowy i cukier zagotować w garnku, po zagotowaniu dodać żelatynę i gotować do momentu gdy żelatyna się rozpuści i odstawić do ostygnięcia. Szklanki ustawić pod skosem i z dzbanka ponalewać chłodne mleko i wstawić szklanki (pod skosem) do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie zrobic mus z mango.
Mango obrać ze skóry i zblendować. Galaretki zrobić wg przepisu z tyłu ale w 250 ml wody. Gdy galaretki wystygną wymieszać z musem mango i przelać do białej części Panna Cotty z powrotem wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Jesli chodzi o inne owoce np. truskawke to trzeba zrobić w identyczny sposob jak z mango tyle że mus z truskawek trzeba przetrzeć przez sitko żeby pozbyć się pestek z truskawek i połaczyć z galaretką truskawkową.