Błyskawiczna szarlotka na pysznym, kruchym cieście. Przygotujesz ją szybko i bez kłopotu.
Składniki
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 0.5 szkl. cukru
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Z mniejszej części zrobić małe kulki i włożyć do zamrażarki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu i wymieszać (jak jabłka puściły dużo soku to odcisnąć). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć jedną część ciasta i rozłożyć jabłka.
Na rozłożone jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec 1h w temp. 180°C.