Beza to bardzo słodki wypiek, którego podstawowymi składnikami są białka i cukier. Wygląda obłędnie i tak też smakuje.
Składniki
- 5 białek
- 250g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni termoobieg.
Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy białka będą spienione łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy cukier dobrze się rozpuści i beza będzie ubita na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać łyżką.
Na papierze narysować dwa okręgi lub jeden i wykładać beze. Wstawiamy do piekarnika i odrazu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy 2-2,5h.
Beze przełożyłam kremem z mascarpone i śmietanką. Dekoracja według własnego uznania.